Εισαγωγικό μήνυμα

Στην εποχή του διαδικτυακού διαλόγου και της ταχίστης μεταδόσεως και ανταλλαγής πληροφοριών, απόψεων και ιδεών διά του κυβερνοχώρου, η επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυκράτιδος, εκκλησιαστικής Επαρχίας του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, επιθυμεί να καταθέσει εποικοδομητικά στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα την ορθόδοξη μαρτυρία της, κυρίως όμως την εμπειρία της, όπως αυτή βιώνεται και αποθησαυρίζεται στο ευγενές πολυπολιτισμικό περιβάλλον της περιάκουστης Αιγύπτου, εκ των κοιτίδων του Χριστιανισμού και των λίκνων του οικουμενικού Ελληνισμού, του ευρισκομένου πνευματικώς σε πολυαιώνιο ιστορικό διάλογο με τον σπουδαίο πολιτισμό της.

Ακόμη, απευθυνομένη στους υπ’ ουρανόν αδελφούς αδιακρίτως, προσφέρει έντιμως την δυνατότητα της πλήρους ενημερώσεως περί των τεκταινομένων εντός της μικρής ορθόδοξης κοινότητός μας.

Επισημαίνοντες ότι ο παρών ιστότοπος αποτελεί την μοναδική επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νσυκράτιδος, Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, προσευχόμενοι προς τον Αρχιποίμενα Χριστό υπέρ της αδιαπτώτου υγείας, της πνευματικής προαγωγής και της ευημερίας Σας.

Ο Μητροπολίτης

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, Υπερτιμος και Έξαρχος Νειλώας Αιγύπτου κ.Παντελεήμων (Αράθυμος) εγεννήθη στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.΄

Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο A’ (1965-2001), ενώ διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ καί Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ.Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου Β’ (2001- ?).

Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.

Έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ σε επίσημες επισκέψεις και ιεραποστολικές οδοιπορείες, ενώ εξεπροσώπησε τον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας σε διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές, διαθρησκειακές, διεθνείς και επιστημονικές συναντήσεις.

Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει της ΑΘΜ εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς εις Αρχιερέα την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διηκόνισε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος κατά τά έτη 2006-2012.

Η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010, ανυψώθηκε δε σε Ιερά Μητρόπολη την 24η Οκτωβρίου 2017.

Κατά την ποιμαντορία του ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ημιτελείς Ναούς με κορυφαίο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire τον οποίο εγκαινίασε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ την 17 Φεβρουαρίου 2018 κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κονγκό, ανήγειρε νέους Ναούς, βάπτισε πλήθος νέων χριστιανών, χειροτόνησε νέους κληρικούς, ανέδειξε σε πρότυπα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της εκκλησιαστικής του επαρχίας, απέδωσε οικονομική αυτονομία σε αυτήν διά της δημιουργίας σταθερών πηγών εσόδων, ενώ επέτυχε την αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως μίας εκ των επισήμων Εκκλησιών της Δημοκρατίας της Γκαμπόν διά της εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος.

Επίσης διετέλεσε ο πρώτος μη Αφρικανός Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό στην πεντηκονταετή ιστορία του, καθιέρωσε αυτό νομικώς διά της εκδόσεως Υπουργικής Αποφάσεως, απέδωσε σε αυτό τα πρώτα νομικά καταστατικά κείμενα, ανακαίνισε εκ βάθρων την έδρα του και προσέφερε οικονομική αυτάρκεια.

Την 30η Ιανουαρίου 2019, κατόπιν Αποφάσεως του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, το παράσημο και τον τίτλο του Ιππότη Αξιωματικού της προαναφερθείσης Δημοκρατίας.

Την 12η Ιανουαρίου 2022 εξελέγη εν ενεργεία Συνοδικός Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, αναλαμβάνοντας και πάλι τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Η ενθρόνισή του έλαβε χώρα την 10η Μαΐου 2022 στον Ι.Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου της Ι.Μ.Ναυκράτιδος, στην περιοχή Camp Cesar της Αλεξανδρείας.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΙΠΠΟΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ

Η ύψιστη διάκριση του Ιππότη-Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ απενεμήθη την 31η Ιανουαρίου 2020 στον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα, κατόπιν αποφάσεως του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Denis Sassou N’guesso, δημοσιευθείσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά την τελετή περικοσμήσεως του Σεβασμιωτάτου, η οποία έλαβε χώρα στη Μεγάλη Καγκελαρία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, μετά την ανάγνωση του βιογραφικού σημειώματός του, καθώς και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ο Ενδοξώτατος κ.Norben Okiokoutina, Μέγας Καγκελάριος του Εθνικού Τάγματος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «…ο Σεβασμιώτατος, καταγόμενος από την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και ανέπτυξε την φιλοσοφική σκέψη, έθεσε στην διάθεση της χώρας μας όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές του, ώστε με ευφυΐα, σύνεση, κόπο και αγώνες πολλούς, όχι μόνον η Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό να αναπτυχθεί, αλλά και η πατρίδα μας να ευεργετηθεί… Κατά τα επτά έτη της Αρχιερατείας του δεν έπαψε ούτε στιγμή να υπηρετεί την ενότητα του λαού και να ευεργετεί τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία, έθεσε ως προτεραιότητα την πρόοδο της νεολαίας, τίμησε την τρίτη ηλικία, επέδειξε σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας… Τον διαβεβαιούμε για την αγάπη και τον σεβασμό μας…».

Ακολούθησε η απονομή της εξαιρετικής τιμητικής διακρίσεως.

Κατά την αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση δεχόμαστε σήμερα την εξαιρετική και απρόσμενη αυτή τιμή του Ιππότη Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό και σας ευχαριστούμε εγκαρδίως προς αυτό.

Η ευγνωμοσύνη μας στρέφεται ιδιαιτέρως προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Denis Sassou N’guesso, ο οποίος είχε την ευγένεια να προβή για την αναξιότητά μας στην υπογραφή του υπ’ αριθμ. 2018-422 Προεδρικού Διατάγματος, δημοσιευθέντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 26ης Νοεμβρίου 2018, περί της απονομής της υψίστης τιμητικής διακρίσεως του Ιππότη Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ για όσα ταπεινώς προσφέραμε στην χώρα κατά την ποιμαντορία μας από το έτος 2013 έως και σήμερα.

Η ύψιστη αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου που η Μητέρα-Εκκλησία μας, το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, επιτελεί θυσιαστικώς σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, ως και η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ, η οποία ήδη συμπλήρωσε 35 χρόνια ευλογημένης ζωής και πολύκαρπης διακονίας στην υπέροχη χώρα της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί αδελφοί,

Η Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, έχουσα στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν, περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους της περί τους 7.000 γηγενείς ορθοδόξους πιστούς, διατηρεί οκτώ ενορίες σε πόλεις της Κονγκολέζικης επικρατείας, το πρότυπο σχολικό συγκρότημα Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου υπό την ονομασία «Φως Εθνών» με 258 μαθητές, το πρότυπο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», επισήμως αναγνωρισμένο ίδρυμα από το κράτος και χαρακτηρισθέν από αυτό ως το καλύτερο κοινωνικό ίδρυμα της χώρας. Επιπλέον, διατηρεί το ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96,8 FM», ο οποίος αναμεταδίδει το αναστάσιμο μήνυμα της Ορθοδοξίας στους συμπατριώτες μας, συγκαταλεγόμενος μεταξύ των πρώτων σε ακροαματικότητα.

Κατά την διάρκεια της ταπεινής επταετούς Αρχιερατείας μας (2013-2020), παρά το πλήθος των δυσκολιών και των σφοδρών αντιξοοτήτων, μπορέσαμε Χάριτι Θεού να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση ή ανέγερση ναών, στην διαρκή βελτίωση και εύρυθμη λειτουργία των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, στην οικονομική, υλική και ηθική υποστήριξη κρατικών δομών, επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας, όπως νοσοκομείων, φυλακών, γηροκομείων, εκπαιδευτηρίων κλπ, στην οικονομική στήριξη μαθητών και φοιτητών, στην προσφορά θέσεων νομίμου εργασίας σε δεκάδες συμπολίτες μας, στην έμπρακτη συμπαράσταση εμπεριστάτων συνανθρώπων μας κ.α.

Με αφορμή την άκρως τιμητική αυτή εκδήλωση για την αναξιότητά μας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες πάντοτε ανταποκρίνονται με πολλή αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμό μας είναι απεριόριστος έναντι του Εξοχ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Denis Sassou N’guesso και της Εριτίμου συζύγου του κας. Antoinette Sassou N’guesso, Προέδρου του Ιδρύματος «Congo Assistance», μεγάλης ευεργέτιδος του προτύπου ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» στο Dolisie. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, επίσης, προς τον Εξοχ. κ. Clément Mouamba, Πρωθυπουργό του Κονγκό και διά αυτού προς τα εκλεκτά Μέλη της Κυβερνήσεως, καθώς και προς τις πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές.

Τέλος, εκφράζουμε την ισόβιο ευγνωμοσύνη μας προς τον Πάτερα και Ευεργέτη μας, τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’, το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο υπηρετούμε ενσυνειδήτως επί δεκαπενταετία, τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους και Συνδέσμους, τις Ιερές Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια, τους εκκλησιαστικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τους ιδιώτες στο Κονγκό, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αυστραλία και σε ολόκληρο τον κόσμο που συνδράμουν οικονομικώς, υλικώς και ηθικώς το ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο της τοπικής Εκκλησίας μας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως, δημιουργώντας γέφυρες γνωριμίας και φιλίας με τον υπέροχο Κονγκολέζικο λαό. Την ευγνωμοσύνη μας, ομοίως, στρέφουμε και προς τους εκλεκτούς κληρικούς, τους πολύτιμους συνεργάτες και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προσφέροντας σε αυτούς τούτην την εξαιρετική τιμητική διάκριση.

Κατακλείοντες, σας διαβεβαιούμε για την συνέχιση του αγώνος μας έως εσχάτου πνοής υπέρ της προόδου και του φωτισμού της ευλογημένης χώρας του Κονγκό, της χώρας που πλέον αγαπούμε υπερβαλλόντως και θεωρούμε ως νέα πατρίδα μας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος προς τιμήν των προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Εξοχ. Υπουργός κ. Emilienne Raoul, Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου της χώρας, ο Σεβ. Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας, ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Halem Hassan Kandit, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πρέσβη κ.Sergey Belyaev, Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Γκαμπόν, ο Ενδοξώτατος Αρχηγός της Φρουράς, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, δικαστικών και θρησκευτικών Αρχών, ορθόδοξοι κληρικοί, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ.ά.

Την τελετή εκάλυψε η κρατική τηλεόραση Télé Congo, καθώς και ο ημερήσιος τύπος.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ

Σήμερα, 24η Νοεμβρίου 2022, κατά την έναρξη της τελευταίας ημέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, έλαβε η ελαχιστότητά μου από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη μου κ.Θεόδωρο Β’, τον πνευματικό Πατέρα και καλοκάγαθο Ευεργέτη μου, την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου μετ’αστέρος, επί τη συμπληρώσει δεκαετούς ευόρκου αρχιερατικής διακονίας.

Τούτη η διάκριση, η οποία ασφαλώς αποτελεί χαροποιό γεγονός, μου υπενθυμίζει την ευθύνη έναντι της παλαιφάτου Αλεξανδρινής Εκκλησίας, η οποία με περισσή αγάπη με αγκάλιασε από το 2006 έως σήμερα και με ανέδειξε, αλλά και την ευθύνη έναντι της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί αφορμή εκφράσεως της ισοβίου ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους τους ανθρώπων που έστερξαν άδολα και θυσιαστικά να στηρίξουν την ταπεινή αρχιερατική διακονία μου ό,που η Εκκλησία με έταξε, είτε στην ισημερινή Αφρική, στο Κονγκό-Μπραζαβίλ και την Γκαμπόν, είτε στο Ιερό Κέντρο, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Συνεπώς, η προσγενομένη τιμή ανήκει και σε αυτούς, με πρώτους τους σεμνούς γονείς μου στην Παναγιοφρούρητη νήσο Τήνο, Ανδρέα και Ευαγγελία Αραθύμου, στην αγαπημένη μου αδελφή Κατερίνα Αραθύμου, η οποία πάντα στέκει δίπλα μου ως ακοίμητος συνοδοιπόρος, στον Ποιμενάρχη και μέντορά μου, Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ.Δωρόθεο Β’, στους αδελφούς μου συνεπισκόπους με κορυφαίο τον πολυαγαπημένο επιστήθιο φίλο και συγκυρηναίο, Μητροπολίτη Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο, τον άνθρωπο που επικοινωνούσε μαζί μου καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια της όχι εύκολης εννεαετούς ποιμαντορικής διακονίας μου στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, στους συναντιλήπτορες του ιεραποστολικού αγώνα, στους ανθρώπους που πίστεψαν στο ταπεινό μου πρόσωπο. Αιωνία η μνήμη του αοιδίμου γέροντος Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κυρού Δωροθέου Στέκα, του χειροτονήσαντός με εις διάκονον και πρεσβύτερον.

Σας ευχαριστώ όλους ευγνωμόνως, εκζητώ αυχενοκλινώς τις προσευχές σας μόνον, ώστε να αξιωθώ έως τελευταίας πνοής να φέρω τίμια και, ει δυνατόν, επάξια το αγιασμένο ράσο του ορθοδόξου κληρικού που από παιδί ειλικρινώς αγάπησα, αλλά γνωρίζω ότι δεν μου ανήκει, ανήκει μόνον στην Εκκλησία του Χριστού και στην λαμπρή του ιστορία.

ΠΙΣΤΗ

ΕΛΠΙΣ

ΑΓΑΠΗ

Ενημερώσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυκράτιδος

Όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί είναι η Ελευθερία.

Απόστολος Παύλος

Το να είσαι Χριστιανός είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία μεταστροφή, είναι μια καθημερινή διαδικασία με την οποία μεγαλώνεις όλο και περισσότερο σαν Χριστός.

Billy Graham

Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό.

Martin Luther King, Jr.