image_print

Αν η Αγγελική Παναγιωτάτου, η γυναίκα επιστήμων που καταγράφηκε στην ιστορία ως η σπουδαιότερη γυναικεία φυσιογνωμία στην Ελληνική Αίγυπτο,  μπορούσε να παρακολουθήσει από μια γωνιά του σύμπαντος την οικία της να κατακλύζεται από κόσμο, θα χαμογελούσε μέσα από το μεταφυσικό της περίγραμμα! Αυτό μάλλον θα συνέβη την 28η Ιανουαρίου 2023 κατά την τελετή κοπής της Αγιοβασιλόπιτας στην έδρα του Συλλόγου Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο  Α΄». Μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα, συζητήσεις, συναντήσεις, επικοινωνία, πηγαδάκια και ανταλλαγές ευχών.

Όλα αυτά, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη μας, τον οποίο όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον να ακούσουν εκ του ιδίου τα χείλη, την ειδησεογραφία απ’ τη συνάντησή του στο υψηλό επίπεδο με τον Ρωμαιοκαθολικό Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Οικοδέσποινα ποια άλλη; Η  Πρόεδρος του «Πτολεμαίου Α΄» και του «ΕΝΟΑ»,  κα. Λιλίκα Θλιβίτου,  η οποία  με ευγενικά χαμόγελα υποδοχής είχε φροντίσει να προσαρμόζεται ο κάθε προσκεκλημένος στην θετική αύρα που διαχέετο στην γιορτινή ατμόσφαιρα και την αισθητική του σαλονιού της μονοκατοικίας του ιστορικού Συλλόγου! Τα έπιπλα, το γραφείο και οι αντίκες της  διακεκριμένης επιστήμονος, τα οποία άφησε κληρονομιά στις γενιές που έπονταν της δικής της ζωής, μαζί με την ιδιόκτητη κατοικία της, απάστραπταν απ΄ την αίγλη  ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, που ζωντάνευε μέσα απ’ το βροντερό παρόν της αλεξανδρινής ομογένειας.

Ο Πρέσβης κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης μετά της συζύγου του Ιωάννας, παρών για μια ακόμη φορά στα δρώμενα της Παροικίας. Το ίδιο και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων και συνάμα Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο κ. Δημήτρης Καλομοιράκης Γενικός Γραμματέας του «Πτολεμαίου Α΄» ο κ.  Εμμανουήλ Τατάκης, Ταμίας του προαναφερθέντος Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Ελλάδα Afmad Attia, ο Αρχιμανδρίτης και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής κ. Ισαάκ, συνοδευόμενος από τον εντρυφούντα εις τα ιερατικά, μαθητή του Ααρών, ο κ. Μιχάλης Αρσλανίδης πρώην Γενικός Γραμματέας και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ και ιδιοκτήτης του αλεξανδρινού κινηματογράφου «Odeon», όλοι οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, προεξαρχούσης της Συντονίστριάς τους κας. Σωτηρίας Μπέτα της οποίας έπεσε το φλουρί, μαζί με τους διευθυντές τους κα. Πασχαλίνα Αγαπιάδου, κ. Κωνσταντίνο Ρήγα και κα. Λένα Βοστάνη, που και αυτή απέκτησε της τύχης το δεύτερο φλουρί, η Γραμματέας του Αβερώφειου κα. Μαίρη Μαυρίκου, ο ακαδημαϊκός αρχαιολόγος κ. Κυριάκος Σαββόπουλος, ο άρτι αφιχθείς εκ Κύπρου, πρώην συνεργάτης και φίλος της Κοινότητας  κ. Αθανάσιος Κουτουπάς, ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Βασίλης Φιλιππάτος, ο πολυγνώστης του αλεξανδρινού παρελθόντος, κ. Κωνσταντίνος  Βρουλιωτάκης, ο Γενικός Έφορος των Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης και άλλοι πολλοί.

Η Πρόεδρος του Πτολεμαίου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, με ομιλία ανάλογη της βραδιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Μακαριώτατε με χαρά σας καλωσορίζουμε στον ιστορικό μας χώρο, στην Έπαυλη της αείμνηστης Αγγελικής Παναγιωτάτου, καθώς και όλους εσάς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, στην εκδήλωση της περιόδου 2022-2023. Αγαπητέ μας Πατριάρχη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς που και εφέτος, προσήλθατε στον ιστορικό αυτό χώρο για να ευλογήσετε τον “Σύλλογο Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄”  και την Αγιοβασιλόπιτά μας. Και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, πως ο ελεύθερος χρόνος σας είναι ελάχιστος, καθότι οι επισκέψεις σας στις πέντε ηπείρους για να προωθήσετε το ιεραποστολικό σας έργο, ιδιαίτερα στους ταλαιπωρημένους και δυστυχισμένους λαούς της Αφρικής, είναι συνεχείς και ο αγώνας σας ανεξάντλητος. Παράλληλα δε, είναι σημαντικές οι προσπάθειές σας για την στήριξη του απανταχού  Ελληνισμού σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Πρόσφατα μάλιστα, αισθανθήκαμε ξεχωριστή τιμή για την επιτυχημένη συνάντησή σας με τον Ρωμαιοκαθολικό Πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή σας στο Βατικανό».

(Απόσπασμα δημοσίευσης από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας https://ekalexandria.org/)

Ευγνώμονες ευχαριστίες και εγκάρδια συγχαρητήρια στην αεικίνητη και λαμπερή Αιγυπτιώτισσα Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Δρ.Λιλίκα Ειρήνη Θλιβίτη, επίσης Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας. Μία γνήσια εκπρόσωπο του αείφωτου Αλεξανδρινού ελληνικού πνεύματος!

+ο Ναυκράτιδος Παντελεήμων