image_print

Την 17η Σεπτεμβρίου 2017, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης πόλεως Dolisie, επί τη συμπληρώσει δέκα ετών από των εγκαινίων του προτύπου ορθοδόξου Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος»  από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ (20 Σεπτεμβρίου 2007).

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη μετείχαν ο Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.π.Μάξιμος Oumba, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Επισκοπής, ο Αιδεσιμ.π.Σέργιος Mabelemo, Εφημέριος του Ι.Ενοριακού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ, μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου και ο οικείος Εφημέριος, Αιδεσιμ.π.Παύλος Diafouka, Διευθυντής του Ορφανοτροφείου, μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, ενώ τους λειτουργικούς ύμνους απέδωσαν άριστα οι χορωδίες των Ενοριών Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire, Αναστάσεως Κυρίου Μπραζαβίλ, Αγ.Ειρήνης Dolisie και η νεόφυτη χορωδία των παιδιών του Ορφανοτροφείου.

Κατά την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη στην δεκαετή διαδρομή του ευαγούς καθιδρύματος, η οποία αρχίζει με την θεμελίωση αυτού το έτος 2006, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, νυν εφησυχάζοντα Μητροπολίτη Πενταπόλεως, τῃ επιστασίᾳ (και μερίμνῃ έως το 2013) του Πανοσ. Ιερομ.π.Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου, δαπάναις του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής Πατρών «Πρωτόκλητος», ενώ την 20η Σεπτεμβρίου 2007 ο Μακαρ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε τα εγκαίνια. Επίσης, έκανε αναφορά στις επίπονες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από της ενθρονίσεώς του ως πρώτου Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας, ώστε να πραγματοποιηθή σταδιακά η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου, η διοικητική ανασυγκρότηση και η νομική κατοχύρωση-αναγνώριση αυτού. Ακόμη, αποτέλεσε προτεραιότητα η διαμόρφωση παιδαγωγικών προγραμμάτων, η εξασφάλιση δωρεάν ιατρικής παρακολουθήσεως ή νοσηλείας των μικρών παιδιών στο Γενικό Νοσοκομείο του Dolisie, ως και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της ίδιας πόλεως και η φοίτηση των μεγαλυτέρων σε ηλικία σε τεχνικές σχολές προς αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση αυτών κατά την ενηλικίωσή τους. Τέλος, υπεγράμμισε την σπουδαιότητα της επισκέψεως, την 9η Αυγούστου 2014, της τότε Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας του Κονγκό, Εξοχ. κας. Emilienne Raoul στο Ορφανοτροφείο, η οποία το χαρακτήρισε ως το καλύτερο της χώρας συγκαταλέγοντάς το μεταξύ των τριών επισήμως αναγνωρισμένων ορφανοτροφείων εκ μέρους του κράτους.

Προς τον Μακαριώτατο και όλους τους προαναφερθέντες ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την πολύτιμη συνεισφορά τους, καθώς και προς την Πρώτη Κυρία της χώρας, Εριτ.κ.Antoinette Sassou N’guesso, Πρόεδρο του Ιδρύματος Congo Assistance, προς την Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Antoinette Dinga-Dzondo, προς την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς Ιερές Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και Μονές Ελλάδος και εξωτερικού, τους ιεραποστολικούς συλλόγους της Ελλάδος, οργανισμούς, εταιρείες και ευσεβείς ορθοδόξους Κονγκολέζους, Έλληνες, Κυπρίους και Λιβανέζους πιστούς. Ευγνώμονες ευχαριστίες εξέφρασε ομοίως προς τους Ιερείς, τις Ενοριακές Επιτροπές και το Επισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, προς τους αμίσθους Προξένους της Ελλάδος στο Κονγκό-Μπραζαβίλ κ.Νικόλαο Περρή και του Κονγκό στην Ελλάδα κ.Χρήστο Κυλικά, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσα και Πρόξενο κ.Γεράσιμο Ντούνη, προς το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, προς τον πλοιοκτήτη κ.Αθανάσιο Μαρτίνο, προς τα μέλη του Rotary Club Pointe-Noire, τον επίτιμο Πρόεδρο της Ενοριακής Επιτροπής Μπραζαβίλ κ.Seraphin Bhalat, κυρίως δε προς τον άοκνο Διευθυντή του Ορφανοτροφείου Αιδεσ. π.Παύλο Diafouka και όλους τους εργαζομένους σε αυτό, καθώς και προς τους προσελθόντες στην Θεία Λειτουργία πιστούς από διάφορες πόλεις, οι οποίοι με την παρουσία τους εξεδήλωσαν την ενότητα και την αλληλεγγύη που κυριαρχεί στην τοπική Εκκλησία, καθώς και την αναγνώριση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί.

Ακολούθησε εκδήλωση με ύμνους και τραγούδια από τα περιθαλπόμενα στο Ορφανοτροφείο παιδιά, εκ μέρους των οποίων ωμίλησε ο μικρός Κωνσταντίνος Maniongui αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…Παρά τις πολλές δυσκολίες, οι συνθήκες του ιδρύματός μας βελτιώνονται αδιαλείπτως. Γνωρίζουμε, Θεοφιλέστατε, τα όνειρά σας για το σπίτι μας, είναι η μεταμόρφωσή του σε ένα μοντέρνο σπίτι, αντάξιο να αναθρέψει σωστά νέους του 21ου αιώνα. Παρακαλούμε τον Κύριό μας να σας προσφέρει κάθε καλό και ατελείωτη δύναμη, όχι μόνο για την προαγωγή του σπιτιού μας, αλλά για κάθε δομή της Επισκοπής μας, της οποίας στιβαρά κρατάτε το πηδάλιο… Είστε ένας καλός πατέρας που επιθυμεί την συνολική πρόοδο των παιδιών του, γι’ αυτό σας καταθέτουμε σήμερα, ενώπιον όλων, την αναγνώριση των πολλών θυσιών σας λέγοντας: Πατέρα, σε ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε τους ορθόδοξους πιστούς, ως και τους μη ορθοδόξους αδελφούς από όλον τον κόσμο, για τις δωρεές και την αγάπη τους που μας βοηθούν να μην σκεφτόμαστε συχνά την έλλειψη των βιολογικών γονέων. Να είστε βέβαιοι ότι οι προσευχές μας σας συνοδεύουν, ώστε να έχετε δύναμη να βοηθήσετε και άλλα παιδιά που σας χρειάζονται όπως με τόση αγάπη βοηθάτε εμάς…»

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής, π.Παύλος Diafouka, ο οποίος ανεφέρθη στον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος.

Τέλος, ωμίλησε ο κ.Christian Aboke Ndza, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων του Κονγκό, εκπροσωπών την ευρισκομένη στο εξωτερικό κα.Υπουργό, συγχαίροντας την Ορθόδοξη Εκκλησία για το Ορφανοτροφείο, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικό το έργο του και υπογραμμίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείο προς αυτό.

Ακολούθησε εόρτια δεξίωση στους χώρους του ιδρύματος, μετά το πέρας της οποίας ο Επίσκοπος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα της Ιεράς Επισκοπής.

Τις λειτουργικές και εορταστικές εκδηλώσεις, τις οποίες εκάλυψε η κρατική τηλεόραση Tele Congo, ετίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων του Κονγκό κ. κ.Christian Aboke Ndza, ο εκπρόσωπος του Σεβ.Ρ/Καθολικού Επισκόπου Dolisie κ. Bienvenu Manamika, ο κ.Διευθυντής Κοινωνικών Υποθέσεων Περιφερείας Niari, εκπρόσωποι των τοπικών διοικητικών αρχών, ο Εντιμ.κ.Χρυσόστομος Djimbi Simouna, Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Dolisie, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Ενοριακών Επιτροπών των Ι.Ναών Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire κ.Michel Armand Massa, Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου, και κ.Andrien Hosse, Αναστάσεως του Κυρίου Brazzaville κ.α.